© 2024 Національний музей історії України у Другій світовій війні. Меморіальний комплекс.
Новина

Відкриття виставки «Без бою немає слави»

Виставки / 26 червня 2024

10 років тому 23 червня десятки добровольців-патріотів на Софійській площі склали присягу на вірність народові України й вирушили на її захист. До цієї визначної дати в Музеї війни було відкрито виставку «Без бою немає слави».

У просторі експозиції – зразки одностроїв бійців, що показують історію розвитку підрозділу, від партизанського корпусу до 12-ї бригади спеціального призначення «Азов» імені Дмитра Вишневецького НГУ, уламки ракети «Искандер-М», особисті нарукавні знаки азовців та інсталяція, присвячена воїнам, загиблим унаслідок теракту в таборі для військовополонених у с-щі Оленівка.

У своєму виступі генеральний директор Музею Юрій Савчук наголосив на важливості й актуальності цієї виставки, адже «Азов», без перебільшення, легендарна бригада, а до того ж напередодні відкриття експозиції уряд США зняв заборону на постачання американської зброї для «Азова».

Лейтенант Владислав «Доцент» Дутчак, учасник оборони «Азовсталі», який пережив російський полон, розповів про особливості бригади «Азов». Добровольці-патріоти побудували підрозділ, беручи найкращий досвід армій УНР та УПА.

Він зазначив також, що гасло «Без бою немає слави» бійці знову і знову підтверджують участю в найскладніших баталіях. На їхньому рахунку – визволення м. Маріуполь у 2014 р., Павлопільсько-Широкинська наступальна операція, участь у боях на Світлодарській дузі й героїчна оборона м. Маріуполь, що тривала 86 днів. Нині військовослужбовці бригади вибивають ворогів із нашої землі в лісах біля м. Кремінна. Проте експозиція виставки не є завершеною, адже найскладніші операції та найзапекліші бої ще попереду.

Під час відкриття виставки гості почули Молитву українського націоналіста, яку виголосили азовці.

«Азов» – один із найбоєздатніших підрозділів України з досвідом великих перемог на найнебезпечніших напрямах, із довгою та героїчною історією становлення.

Запрошуємо на виставку, де ви дізнаєтеся більше про легендарну 12-ту бригаду спеціального призначення «Азов» НГУ.