© 2024 Національний музей історії України у Другій світовій війні. Меморіальний комплекс.
Новина

Оленівка – місце воєнного злочину росії

Заходи / 31 липня 2024

У Музеї війни відбувся захід, присвячений другим роковинам теракту в с-щі Оленівка. У ніч із 28 на 29 липня 2022 р. внаслідок удару по бараку з військовополоненими було вбито 53 українських військових батальйону «Азов» і більш ніж 130 осіб поранено. Усі вони – захисники «Азовсталі», які за посередництва міжнародних організацій були виведені з позиції в «почесний полон» і переміщені на підконтрольну росії територію. Країна-терорист порушила всі домовленості, підступно стративши захисників України, а тих, хто вижив, уже понад рік відмовляється повернути додому.

Музей на єдиному майданчику зібрав представників Офісу генерального прокурора України, омбудсмана України, Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, 12-ї бригади НГУ «Азов», спільноти OLENIVKA Community, визволених бранців, військовослужбовців, рідних та близьких українських військовополонених.

Захід мав на меті утворити своєрідне єдине інформаційне вікно й сформувати комунікаційний канал між представниками влади, міжнародних організацій та суспільством, щоб відверто обмінятися новою інформацією щодо різних аспектів справи полонених українських захисників. Кожен мав нагоду розповісти про труднощі й проблеми, з якими стикаються у своїй роботі профільні відомства, а також про поступ у розслідуванні злочинних дій російської армії та перспективи повернення бійців гарнізону м. Маріуполь в Україну.

Своїми історіями поділилися Остап Швед, колишній військовополонений у с-щі Оленівка, а нині діючий військовий 12-ї бригади НГУ «Азов», Ганна Кісілішина, мати загиблого солдата батальйону «Азов» Олексія Кісілішина, й Тетяна Демчук, мати пораненого полоненого Олега Демчука.

Музейник, Герой України та модератор заходу Володимир Жемчугов розповів присутнім про непоодинокі випадки скоєння воєнних злочинів росіянами впродовж минулих 100 років. Лейтмотивом стала теза про те, оленівські події є не винятком, а швидше правилом для військових формувань росіян.

Лише згуртованість, спільна боротьба українців та світової спільноти є запорукою перемоги над агресором і справедливого покарання військових злочинців.