© 2024 Національний музей історії України у Другій світовій війні. Меморіальний комплекс.
Блог

Кость Гупало

З історії українського визвольного руху / 21 вересня 2024

За підрахунками деяких сучасних дослідників, у 1941–1943 рр. в окупованому гітлерівцями м. Київ було знищено понад 600 учасників українського визвольного руху. Серед них і Кость Гупало – талановитий представник творчої інтелігенції, який пройшов шлях від професора російської філології до автора модерної драми національного відродження «Тріумф прокурора Дальського».

Майбутній драматург народивсь у 1907 р. в с. Гупалівка на Дніпропетровщині. Закінчив літературно-лінгвістичний факультет Харківського університету. Учителював на Полтавщині, а відтак повернувся до м. Харків, де продовжив педагогічну роботу: в середній школі, в Школі червоних старшин (старший політрук), Всеукраїнському інституті комуністичної освіти. У 1935 р. ввійшов до складу інспекторів Харківського міського відділу народної освіти. Захистив кандидатську дисертацію (1939 р.).

Коли 4 лютого 1942 р. відбулася прем’єра вистави «Тріумф прокурора Дальського» у Львівському оперному театрі, Кость Гупало перебував у м. Київ Через кілька днів, 9 лютого, його було заарештовано під час облави СД у приміщенні Спілки українських письменників. За неповними відомостями, він розстріляний разом з іншими членами ОУН наприкінці лютого 1942 р. в Бабиному Яру.

Зі спогадів доньки: «Російськомовна фахова спеціалізація К. Гупала – це вимушений кут, куди час активно заганяв українців. В 1940 р. батько був запрошений на викладацьку роботу до Львова, в університет Ів. Франка, де він завідував кафедрою російської мови та літератури і мав статус професора. У Львові батько став по-іншому бачити і розуміти життя. У Львові він став членом ОУН, мельниківцем…».